Välkommen tillbaka från semestern- du är inte oumbärlig!

Arbetsliv, Coaching, Ditt egna val, Hälsa

IMG_6002

Kommer du ihåg dina sommarlov som barn? Ingen skola, ingen torr skolmat, inga läxor! Vi må ha varit små men vi var fria individer som hoppade och skrattade utan krav.

I arbetslivet har vi inte skapat oss samma tillvaro. Inte konstigt att vuxenlivet emellanåt känns som en bestraffning. Och när vi dessutom väljer att sudda linjen mellan arbetsliv och fritid genom att ständigt vara tillgängliga och uppkopplade, bör vi vara medvetna om riskerna. När dessa beteenden börjar sprida sig till semestern är vi ute på hal is. Och alla vet vi vad som händer med is under sommaren: DEN SMÄLTER! Tyvärr är det många av oss som inte kan släppa jobbet under semestern. Du ”ska bara” kolla mailen, ringa ett samtal, kontera en faktura, ha tjänstetelefonen med dig eller kolla FB & LinkedIN”.

Låter mest som en dålig version av ett Alfons-Åberg ledarskap ”Jag ska bara”.

Att ständigt vara uppkopplad skapar distraktioner, ökar stressnivån i kroppen och kan påverka både minne och koncentrationen i negativ bemärkelse eftersom du aldrig tycks slappna av. Vi må vara olika i hur vi hanterar stress, men långvariga perioder av arbete utan återhämtning är skadligt för oss alla. Det finns en anledning till varför vi har lagstadgad rätt att ta ut semester. Vi behöver ta oss tiden att stanna och tanka, för att kunna köra vidare.

Må hända att vi på sommarloven sprang omkring med våra capes utklädda till stålmannen. Men den tiden är förbi och vi behöver inte leka stålmannen på jobbet…. för ingen är oumbärlig.

”Ingen är oumbärlig”, visst låter det fruktansvärt hårt i en samhällsutveckling där bekräftelsehungern aldrig tycks mättas? Men detta påstående kan faktiskt hjälpa dig mer än du tror när det kommer till att skilja mellan jobb och fritid samt värdera vad som egentligen är viktigt här i livet.

För några år sedan såg jag en intervju med Nando Parrado, en av de överlevande från flygkraschen i Anderna 1972. En olycka känd för att de överlevande tvingades äta av sina döda medpassagerare för att undvika svält. Sökarbetet avslutades av myndigheter och alla trodde att samtliga hade dött. Mässor hölls och dödsrunor skrevs av de anhöriga. Det ingen visste då, var att några överlevande skulle lyckas vandra i bergen och hitta hjälp 2 månader senare. Även om själva historien var otroligt gripande och fantastisk, var det något Nando sa under intervjun som väckte en djup ångest inom mig. Han berättade nämligen om vad som händer i livet efter att du dör:

”INGENTING, ABSOLUT INGENTING. Grannen vattnade fortfarande samma gräsmatta varje vecka, bilar stod parkerade på gatan, folk gick på bio, handlade i matbutiker, företagen gick inte under, Tv visade samma program. Ingenting händer när du dör! Har man ett enormt stort ego och känner sig som den viktigaste människan på jorden ska man komma ihåg: När man dör händer ingenting” – Nando Parrado från Skavlan 2010

De flesta av oss vill så klart inte tänka i dessa banor. Döden skrämmer oss. Men ibland kan just insikten om att allt en dag kommer ta slut hjälpa dig med prioriteringarna, medan du fortfarande lever.

För mig blev Nandos ord en wake-up-call som förändrade mycket av mitt förhållningssätt till livet och till mig själv. Det är viktigt att ta hand om sig själv, både den inre och yttre hälsan, att kunna njuta av och uppskatta livet, göra sådant man tycker är roligt, umgås med människor man älskar, släppa prestationskraven, varva ner och bara vara i nuet. Att känna att man duger och är betydelsefull även om inte datorn åker med hem. Och framförallt att inte ta allt på så blodigt allvar. För vet ni vad?

Livet handlar om så mycket mer än bara arbete och karriärstegar.
Jag hoppas därför att du haft en avkopplande semester och är redo för nya äventyr. I höst erbjuder jag förmånliga coachingpaket på bloggen för dig som vill investera i dig själv, ladda med positiv energi och ta ditt ledarskap till en helt ny nivå! Håll utkik!

Annonser

3 reaktioner på ”Välkommen tillbaka från semestern- du är inte oumbärlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s